wtorek, 29 października 2013

karaibska zupa dyniowa


Smaczna, bardzo sycąca zupa dyniowa z ziemniakami i mleczkiem kokosowym, aromatyzowana curry. Ta pyszna zupa doskonale smakuje podana w towarzystwie podsmażonego na maśle pora i śmietany. Egzotyczna karaibska zupa dyniowa inspirowana przepisem z książki "Kuchnia karaibska", dodaję do akcji Festiwal Dyni.

400 g dyni
400 g ziemniaków
200 g cebuli
2 ząbki czosnku 
750 ml bulionu
250 ml mleczka kokosowego
80 ml śmietany
100 g pora
90 g masła
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
gałązka natki pietruszki

W garnku na dwóch łyżkach masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, dodać curry i chwilę smażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię i smażyć przez minutę, tak aby warzywa pokryły się masłem. Wlać bulion, natkę pietruszki oraz pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Po tym czasie zupę zmiksować, dodać mleczko, wymieszać i ponownie gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. W międzyczasie rozpuścić na patelni pozostałe masło i podsmażyć na nim drobno pokrojonego pora, aż stanie się miękki. Podawać zupę ze śmietaną oraz podsmażonym porem.



 

7 komentarzy:

  1. Taka zupe zjem o kazdej porze dnia i nocy :) wspaniala!

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobną, wspaniała!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już robiłam kiedyś podobną zupę i faktycznie, jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba bardziej przypadła mi do gustu niż wersja klasyczna. Ja bym jeszcze zaostrzyła jej smak papryczką chili <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna. Też ją bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna alternatywa dla mojej ulubionej po bawarsku;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect